19-02-09

Pat spreekt

"2009 wordt een goed jaar voor het wielrennen met minder dopingschandalen dan de vorige jaren." Dat zegt de baas van de wereldfederatie UCI Pat McQuaid.
McQuaid stelt zijn hoop op het biologische paspoort. "Over enkele dagen of weken spreken we de eerste straffen uit op basis van het paspoort. Doping zal voor het eerst bestraft worden op basis van biologische profielen die abnormaal zijn en dus niet na positieve tests." "Maar het zal om een klein aantal renners gaan. We moeten 99,99% zeker zijn dat de abnormaliteit gelinkt is aan doping en bijvoorbeeld niet aan ziekte."

"We moeten de sancties ook juridisch kunnen onderbouwen", gaat McQuaid verder. "Want het biologische paspoort is de toekomst van de dopingbestrijding." 
"Het zal de wielrennerij toelaten om haar geloofwaardigheid terug te winnen. De koers heeft de voorbije jaren genoeg afgezien. 2009 wordt een goed jaar voor deze sport. Ik denk niet dat er grote schandalen zullen losbarsten waarbij belangrijke renners betrokken zijn."   
"De positieve epo- en cera-tests in de Tour 2008 hebben een schitterende boodschap verstuurd: niemand kan nog geloven dat een product onopspoorbaar is."

McQuaid haalt de zaken door elkaar, meer zelfs, hij strijkt andermans pluimen op. De positieve tests in de Tour 2008 werden uitgevoerd door een Parijs lab. De UCI had niets met editie van de Tour te maken. Dat lab uit Parijs was vastberaden om een aantal verdachte coureurs stevig op de hielen te zitten en hen - indien nodig - meermaals per dag te controleren. Hun bekendste slachtoffer uit die Toureditie is Ricco. De UCI zou met hun achterhaalde controles er nooit in geslaagd zijn om zoveel renners (tot enkele maanden na de Tour) te betrappen.

Als McQuaid nu al stelt dat er dit jaar geen grote schandalen zullen losbarsten, dan ruik ik een doofpotoperatie: het wielrennen kreeg de laatste jaren verschillende zware klappen toegediend, en moet koste wat het kost dit jaar gespaard blijven van grote schandalen.

Vandaag zit Valverde bij het CONI in Rome: ik vrees een eerste schandaal, want het CONI is de laatste tijd niet meer zo geneigd om mee te doen aan doofpotoperaties.

decoration

14:21 Gepost door MM in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Als de schandalen kunnen vermeden worden door de Contadors zo op te jagen dat ze zelfs geen aspirine meer durven nemen, ben ik pro.
Als minder (doortastende) controles leiden tot minder schandalen dan gaan we nog spektakel voorgeschoteld krijgen waar de echte liefhebber mottig van wordt.

Gepost door: LucV | 22-02-09

De commentaren zijn gesloten.