07-06-09

Over de taalgrens

Dit weekend peilde ik, per fiets uiteraard, het verkiezingsgevoel in dat andere landsdeel. Op zaterdag diep in Wallonnië, op zondag langs de taalgrens (maar wel aan de andere kant).

Dat was een goed idee, want nu weet ik dat er twee soorten Walen bestaan. De Waal die diep in de provincie Luik resideert, is niet dezelfde als de Waal die zijn doening optrok langs de taalgrens. Dat kan je simpelweg afleiden uit de affiches in de voortuinen en aan de gemeentelijke aanplakborden. De Liègeois gaat duidelijk voor groen. Langs de taalgrens heersen de liberalen.

En toch zag ik één gemeenschappelijk punt, opvallend zelf. La Wallonnie Région de la France. Dat is de slogan waarmee Rassemblement Wallon uitpakt, van de kleinste parochie diep in die Luikse provincie tot in de villawijken langs de taalgrens.

Ik gun het hen van harte, maar kunnen ze dan echt leven met Sarkozy als president (een president is alleszins al een vooruitgang ten opzichte van een koningshuis ...), met minimumlonen die een kwart lager liggen, met vakbonden die voor het minste geringste het ganse land platleggen of met de HLM (habitation à loyer modéré) die in de rand van steden als paddestoelen uit de grond zullen schieten?

13:49 Gepost door MM in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.