12-07-09

Booooooring

Jean-François Pescheux. Ken u hem? Pescheux was beroepsrenner in de jaren '70 en '80 en reed drie keer de Tour. Nu is hij verantwoordelijk voor het parcours, de route en de logistiek van de Tour. Niet de echte parcoursbouwer dus, maar hij draagt er wel de verantwoordelijkheid voor.

Op elk terras kan je het tegenwoordig horen: de degradatie van de Pyreneeën tot een Vlaamse molshoop. Het parcours bracht de klim naar Andorra Arcalis, de Port d'Envalira, de Col d'Aspin en de Col du Tourmalet. Niet bepaald molshopen. Maar hun ligging op het parcours was een obstakel voor attractieve koers.

Maar wat leert de Tour de France uitgave van Procycling? Pescheux had dit voorspeld, reeds meer dan een maand geleden. Meer nog, Pescheux zet er ook nog namen van wielrenners bij, en scoort 2 op 3 in de Pyreneeënritten. Die man weet dus waar hij mee bezig is.

Bulls-eye #1: over de rit van vrijdag naar Arcalis: Ik verwacht dat Alberto Contador de etappe in de slotklim zal beslissen, want er zijn nu eenmaal niet veel aankomsten bergop dit jaar. Nice. Contador viel aan op een dikke 2 kilometer van de streep en boog zijn achterstand op Armstrong om in 2 luttele seconden voorsprong.

Bulls-eye #2: over de rit naar Saint-Girons: Het parcours voert nog steeds over het hooggebergte van de Pyreneeën, hoewel de beklimmingen dit jaar minder steil zijn dan in de Alpen: we zien liever niet dat de Tour na één week al beslist is (daar vergist u zich toch tamelijk, Jean-François). Dit is soort etappe waarin de favorieten elkaar beloeren waardoor de mindere goden die bergop goed mee kunnen wel eens aan het langste eind trekken, zoals Sandy Casar of David Moncoutié. Zij kunnen hier voor hun kansen gaan. Wow! Casar werd tweede in Saint-Girons.

stgaudens-tarbes

20:54 Gepost door MM in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.